suripics.com

 
 

 

 
 
  
  • Website adressen en telefoon nummers van recreatie oorden in Suriname

Kabaleboresort.com

In het westen van Suriname, Telefoon: cell 8523100 / 426532

Jan starke opleidings- en ontspanningscentrum
Adres: zanderij I para
Tel: 325104
Fax: 325175 / Fax: 478208


WHITE BEACH HOLIDAY RESORTS ACCARIBO
Adres: afslag highway voor paranam
Tel: 48 71 01 para / 40 49 72

Recreatieoord Kwamalasamutu, Sipaliwini Suriname ligt diep in het zuiden van Suriname. Kwamalasamutu is een groot Trio-indianendorp aan de Sipaliwini Rivier, dat in de jaren zeventig ontstaan is toen de zendingspost Alalapadu aan de Boven Wiumi-Kreek overbevolkt raakte, waardoor er een gebrek ontstond aan wild en vis. De inwoners zijn toen massaal verhuisd naar de nieuwe Iokatie aan de Sipaliwini Rivier. Via een stelsel van paden onderhouden zij kontakten met andere Trio's in zuid-oost Suriname, Frans Guyana en Brazilie. Meer info

Overbridge.net
Overbridge River Resort bevindt zich op een uur rijden van Paramaribo aan de oever van de Suriname rivier  Telefoon: (597) 422565 of 422566

PlantationWaterland.com Plantationwaterland - vakantiepark waterland Adres; Koningslaan 412
Distrikt Para/ Suriname Tel: (597) 370509

Twahmau.nl
Gelegen in langs de vele zoetwater kreken in het district Para

SurinameVacations.com/Colakreek Ongeveer vijftig km van Paramaribo in het hartje van het vriendelijke district Para ligt het recreatie-oord Cola Kreek. Een natuurbadplaats voor kleuters, kinderen en volwassenen met diverse waterspelelementen.  In een bosrijke omgeving, temidden van witte savanna zanden stroomt de heerlijke kreek met zijn verkwikkende donkere water. Het gebied is goed ontsloten en men kan er lange savanne- en boswandelingen maken, of fietsen. Het savannegebied rondom het vliegveld Zanderij is bij de bevolking zeer in trek als recreatie-gebied. Tevens bestaat de mogelijkheid de nacht op Cola Kreek door te brengen in hangmatkampjes. 

Republiek en Bersaba

Republiek en Bersaba zijn bekende recreatie-oorden langs de Coropina Kreek. Daar bevinden zich talloze vakantie-huisjes van bedrijven en particulieren, maar sommige worden ook verhuurd aan vakantiegangers. De waterkant van Bersaba is voor iedereen toegankelijk. Tegenover de oude EBG kerk en pastorie kan er heerlijk gezwommen worden in het koele zwarte water. Er worden autobanden en roeibootjes verhuurd.

Carolinakreek en omgeving

In het bosgebied langs de weg van Zanderij naar Kraka vinden wij h( dorpje Berlijn aan de Saramacca Kreek en het recreatie-oord Carolinakreek. Op Carolinakreek kan men vooral met grotere gezelschappen terecht, men kan er ook overnachten in een guesthouse en familie-huisjes. Op plantage Berlijn bevinden zich talloze vakantie huisjes van bedrijven en particulieren. Enkele huisjes worden ook verhuurd aan vakantiegangers. Op enkele plaatsen is de kreek voor iedereen toegankelijk.

Blakawatra

Het Blakawatra-gebied is in de jaren zestig en zeventig ontsloten ten behoeve van de bosbouw. Behalve dat er toen 4000 ha Caribische Dennebomen (Pinus caribaea) geplant zijn, is men in her achterliggende Mapane-gebied begonnen met het ontwikkelen een bosverjongingssyteem dat na perfectionering het CELOS systeem genoemd werd. Bij een kleine stroomversnelling in de Blakawatra Kreek bouwde Minister President Pengel in de jaren zestig een buitenverblijf waar hij uitrustte en zijn hoge gasten ontving. Na zijn dood in 1970 werd dit verblijf ingericht als recreatie-oord. Tijdens de binnenlandse oorlog werden de prachtige gebouwen vernietigd en nu resten alleen nog de funderingen. Indianen uit de naburige dorpen Redidoti en Cassipom, die het Blakawatra-gebied altijd als het hunne beschouwd hebben, maakten na de binnenlandse oorlog het terrein schoon en bouwder nieuwe picknick- en slaapkampjes langs de kreek.

Cassipora Kreek

Vanuit Blakawatra kan men via een witzandsavanne en een bauxietweg Iopen naar het indianendorp Cassipom. Vanuit Cassipor, is er een pad naar de Cassipora Kreek.

Marinalex

Ligt net als Cola kreek vlak achter Zanderij. Het is hier mogelijk om een huisje te huren en er de hele dag door te brengen. Het water waar je kan zwemmen is donker gekleurd. Momenteel wordt er gewerkt aan de bouw van een restaurant. ook komt er een tweede grote glijbaan

SANTIGRON & RECREATIE OORD VIER KINDEREN
Marroncultuur, houtsnijwerk & zwemmen in kreek water
Op nog geen 30 km van Paramaribo, aan de Saramaccarivier ligt het marrondorp Santigron (zandgrond). In het Saramaccaanse dorp wonen naast Saramaccaners eveneens marrons van andere stammen zoals de Aucaners. Tijdens het bezoek aan dit dorp wordt er kennis gemaakt met het dagelijkse leven en de cultuur van de bewoners. Er wordt ondermeer een bezoek gebracht aan de school, de kerk, de moskee, het centrale plein en de offerplaats. Na het bezoek aan Santigron wordt de reis vervolgd via een ambachtenroute naar het recreatie oord Vier Kinderen. Hier kan er genoten worden van de lunch en een duik in het bruine kreekwater.

Braamspunt en Pomona

Vooral gedurende de weekeinden trekken steeds meer mensen uit Paramaribo naar Braamspunt voor een "dagje strand". Onderweg naar het strand is de kans groot dat u dolfijnen ziet. Bij hoogwater kan er in het slibrijke water goed gezwommen worden. Laagwater is geschikt voor een verre strandwandeling. Op de heen- of terugweg naar Braamspunt kan een bezoek gebracht worden aan het vissersdorp Pomona aan de monding van de Jonkermans Kreek. De gastvrije javaanse bevolking houdt zich er bezig met de fuik- en lijnvisserij. De geschatte produktie bedraagt ongeveer 300 ton vis en garnalen per jaar. Het garnalenseizoen valt samen met de droge tijd. De rest van het jaar worden vooral vissen gevangen. De vangst wordt ter plaatse verwerkt: garnalen worden gekookt, gedroogd en gepeld en vissen gezouten en in de zon gedroogd of gebarbakot (gerookt).

Matapica

Via de Commewijne Rivier en de Matapica Kreek kan men varen naar de monding van het Matapica Kanaal waar er een Iogeergebouw staat. Onderweg kan een bezoek gebracht worden aan de citrusplantage Alliance en de plantage Baki. Het Matapica-gebied is rijk aan kustvogels. De beroemde legstranden der zeeschildpadden hebben zich de laatste jaren in westelijke richting verplaatst. Wie erheen wil moet wel bereid zijn een verre en zware (nachtelijke) voettocht te ondernemen. Sommige tour-operators verzorgen overdag tochten naar de schildpad-stranden, waarbij er in tenten op het strand overnacht wordt.

Brownsberg

De 500 m hoge Brownsberg ligt op de waterscheiding tussen de Suriname en de Saramacca Rivier. De berg is genoemd naar de Amerikaan Jimmy Brown die er in 1889 een goudconcessie had. He gebied is bedekt met tropisch regenbos. Vanwege de hoogte en de daarbij behorende mist en koelte treffen we er een bijzondere flora en fauna aan. De Stichting Natuurbehoud Suriname beheert dit gebied als een natuurreservaat. De top van de berg bestaat uit een lang gerekt plateau dat per auto bereikbaar is. Op dat plateau bevindt zich een aantal logeergebouwen van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over het Brokopondo-stuwmeer en de bergen in oostelijk Suriname. Langs de hellingen van de berg zijn er voetpaden naar verfrissende watervalletjes en naar de Weti Kreek, waar er gezwommen kan worden.

Galibi

AIbina was eens een prachtig grensstadje met witte houten huizen, door de Fransen "La Coquette" genoemd. Tijdens de binnenlandse oorlog werd het stadje "om strategische redenen" platgebrand. Albina is het opstappunt voor reizen naar Galibi. Galibi is de naam van het mondingsgebied van de Marowijne Rivier. Aan een prachtig zandstrand liggen er de Indiaanse (Caraiben) dorpen Langamankondre en Christiaankondre. Men leeft er van de visvangst en de landbouw. Stroomafwaarts liggen de zeeschildpad-stranden waar in de maanden maart tot juli vele soepschildpadden, lederschildpadden en warana's (ridleys) hun eieren komen leggen. Die stranden liggen in het natuurreservaat Galibi en zijn toegankelijk voor een ieder die zich aan de regels wil houden. Te Christiaankondre en op de schildpadstranden zijn er Iogeergelegenheden.

Gunsi (Tei Wei)

Met de bus of truck rijdt u tot "boven" het stuwmeer waar u nabij Pokigron te Atyoni per korjaal over de Boven Suriname Rivier vaart naar het kamp Tel Wei, nabij het Saramakaanse bosnegerdorp Gunsi. Het kamp ligt aan de Ferulasi-stroomversnelling. Van hieruit kan men tochten maken door het bos en bezoeken brengen aan naburige bosnegerdorpen.

Laduani (Atudertdu)

Stroomopwaarts van Gunsi ligt de zendingspost Laduani, die ook per vliegtuig te bereiken is. Vanuit het kamp Atudendu kan men tochten maken naar de Ferulasi-stroomversnelling en naar bovenstroomse bosnegerdorpen zoals Guyaba en Pikin Slee.

Botopasi

Stroomopwaarts van Laduani ligt het bosnegerdorp Botopasi waar overnacht kan worden.

Dyumu (Sodje)

Van Botopasi kan men doorvaren naar Dyumu aan de samenvloeiing van de Gran Rio en de Pikin Rio, de bronrivieren van de Suriname Rivier. Ook is Dyumu per vliegtuig bereikbaar. Vanuit vliegveld Dyumu kan stroomafwaarts gevaren worden naar het kamp Sodje. Van daaruit worden korjaaltochten georganiseerd naar het dorp Asidonopo aan de Pikin Rio waar het Grootopperhoofd (Granman) van de stam der Saramakaners zetelt. Na een voettocht door de dorpen Bofrukule, Solan en Godo en vandaar naar de Tapawatra Val, vaart men de Gran Rio op om een bezoek te brengen aan de Grandam watervallen.

Gran Rio (Kumalu en Awarradam)

In het binnenland van Suriname liggen Kumalu en Awarradam in het woongebied van de Saramaccaanse bosnegers. Zowel natuurliefhebbers als zij die willen kennismaken met de originele Afrikaanse kultuur, komen in deze oorden aan hun trekken. U verblijft bij de vriendelijke en gastvrije Saramaccaners. Tevens heeft U de gelegenheid de imposante Tapawatra vallen Awaradam, Grandam (dam = stroomversnelling) en uiteraard het ongerepte Amazone woud van nabij te beleven. Met het vliegtuig bereikt men de airstrip van Dyumu. Vandaar vaart men de Pikin Rio op naar het vakantieoord Kumalu. Na een bezoek aan Asidonopo maakt men een tocht over de Gran Rio, waarbij de Tapawatra Val en de Grandam gepasseerd worden op weg naar het vakantie-oord Awarradam aan de gelijknamige stroomversnelling. Vanuit Kayana aan de Gran Rio wordt teruggevlogen naar Pam-maribo. Deze tour kan ook in omgekeerde volgorde gemaakt worden.

Nyun Jacobkondre

Het stroomgebied van de Boven Saramacca Rivier vormt het stamgebied der Matawai bosnegers. Het Matawai-dorp Nyung Jacobkondre aan de prachtige Mamadam-watervallen, kan vanuit Kwakugron of Loksi-ati per boot bereikt worden, maar ook per vliegtuig. Te Nyung Jacobkondre is er een logeergebouw.

Pusugrunu en omgeving

Vanuit Nyun Jacobkondre kan langs diverse dorpen gevaren worden naar Pusugrunu, waar het Grootopperhoofd (Granman) der Matawai zetelt. Voorbij Pusugrunu liggen nog een aantal dorpen die zelden door toeristen bezocht worden. Te Pusugrunu is er ook een airstrip van waaruit men terug kan vliegen naar Paramaribo.

Ebba Top

Op de waterscheiding van de Saramacca en de Suriname Rivier ligt het Van Asch van Wijck-gebergte met als hoogste punt (721 m) de Ebba Top. Vanuit het bosnegerdorp Boslanti kan men door het ongeschonden tropisch regenbos een avontuurlijke tocht maken naar de voet van het gebergte, waar er een kamp is. Van daaruit kan de Ebba-top beklommen worden.

Tafelberg

In het hart van Suriname ligt de uit Romima-zandsteen opgebouwde Tafelberg, een geisoleerde berg met een hoogte van 1026 m. Vanuit het vliegtuig ziet men sluier- watervalletjes die zich vanaf het plateau langs de steile bergwand naar beneden storten zoals de Augustus-, de Geyskes- en de Lisaval met valhoogten van 100-200 meter. Vanaf de airstrip ziet men de Tafelberg op 8 km afstand, maar men moet veel verder lopen om erop te kunnen klimmen. Nabij de airstrip kan er gelogeerd worden en van daaruit kunnen er tochten gemaakt worden door de savanne, de savannebossen en het tropisch regenbos en watervalletjes in de omgeving. Voor de gespecialiseerde plantenkenner en birdwatcher zijn er veel bijzondere soorten te zien. U vertoeft dan ook in een natuurreservaat waar niets verzameld mag worden. Ook jagen is er verboden.

Raleighvallen-Voltzberg

Aan de Boven Coppename Rivier ligt het 50.000 ha metende natuur reservaat Raleighvallen-Voltzberg, dat door de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) ten behoeve van echte natuur-toeristen geexploiteerd wordt. Aan de voet van de Raleighvallen, op het Fungu-eiland, zijn de airstrip en de logeergebouwen gesitueerd. Dit natuurreservaat is behalve met het vliegtuig ook over de weg te bereiken, waarbij men rijdt tot Witagron aan de Coppename-Rivier (180 km), waar een boot u af kan halen om u 60 km stroomopwaarts te varen tot Fungu-eiland. Vanuit Fungu-eiland kan men een bezoek brengen aan de onstuimige moedervallen en kleine watervallen in de schaduw van het bos. Een 7 km lang wandelpad door ongerept regenbos leidt U naar een uitgestrekte kale granietplaat met uitzicht op de 240 m hoge kale Voltzberg die beklommen kan worden voor een prachtig uitzicht op het zuidelijke berggebied. Vooral voor liefhebbers van apen (alle 8 soorten van Suriname komen er voor) en vogels (reeds 436 soorten waargenomen, dat is meer dan de helft van alle vogelsoorten in Suriname) is dit reservaat een waar paradijs. Er heerst hier een absoluut jachtverbod, waardoor de dieren .van het tropisch regenbos rustig hun gang gaan en zich volop laten zien en horen.

Washabo en Apura

Washabo en Apum zijn twee Arowakken-dorpen aan de Corantijn Rivier, ongeveer 80 km stroomopwaarts van Nieuw Nickerie. Met een terreinauto zijn de dorpen ook vanuit Paramaribo te bereiken via de Tweede Oost-West Verbinding. In de jaren zeventig werd een 72 km lange spoorlijn aangelegd van het Bakhuis-gebergte naar Apura, waar een haven werd aangelegd voor de verscheping van hat Bakhuis-bauxiet en waar een aanvang werd gemaakt met de bouw van een nieuwe stad. Daama werden de plannen in de ijskast gestopt en pas recentelijk is men weer begonnen met een haalbaarhaids-studie om het West-Sudname projekt toch weer nieuw leven in te blazen. Stroomafwaarts van Apura mondt de Kaburi Kreek uit in de Corantijn Rivier. Vanwege het voorkomen van de zeldzaam wordende Braziliaanse reuzenotter in deze kreek, is het gebied voorgesteld als natuurreservaat. Langs de Bakhuis-spoorlijn kan men rijden naar het vakantieoord Blanche Made aan de Nickerie Rivier.

Frederik Willem IV en King George Vallen (Arapahu)

Vanuit het vliegveld Amatopo aan de Lucie Rivier kan men varen naar het Arapahu elland in de Corantijn Rivier. Door dit ongeschonden tropisch regenbosgebied is het mogelijk avontuurlijke tochten te maken naar de spectaculaire Frederik Willam IV Vallen (sinds de jaren zeventig Anom vallen genoemd) en de King George Vallen. Het onbewoonde gebied is rijk aan flora en fauna en men kan er naar hartelust hengelen.

Sipaliwini

Vanuit Kwamalasamutu kan gevaren worden naar de Sipaliwini airstrip waarheen ook vanuit Paramaribo gevlogen kan worden. Bij de airstrip hebben zich de laatste jaren vele Trio-indianen gevestigd. Vanaf de airstrip kan gevaren worden naar de uitgestrekte Sipaliwini-savanne die zich tot ver over de Braziliaanse grens voortzet en daar Paru-savanne heet. De Sipaliwini-savanne is een natuurreservaat. De prachtige heuvelachtige savanne wordt doorsneden door smalle strookjes kreekbos of maurisi-palmbossen in de dalen. Ze zijn moei lijk te doorwaden vanwege de moerassige ondergrond. De grond op de heuvels is vaak stenig en schoenzolen houden het niet lang vol. Men moet er alle bagage op de rug meenemen en onderweg zelf kampjes bouwen. De Sipaliwini Rivier en zijkreken zitten vol stekelroggen (sipari = stekelrog, wini = rivier). Op de savanne zijn er overdag vee bloedzuigende kaburi-vliegjes. Maar wie jong is en al deze ontberingen kan doorstaan krijgt daarvoor een van de mooiste landschap pen van Suriname te zien. Wie eens op de top van het Viergebroeders-gebergte gestaan heeft, gaat er zeker nog een heen.

Cq-link.com/bedrijven/rodstravel/binnenland Recretieoorden van geheel Suriname

Google

 

 
 

SuriPics.com, Copyright 2005-2011. All rights reserved

Hit Counter